Shibari: Japanse bondage of de kunst van erotische bondage

woensdag, 08 september 2021

Inmiddels weet bijna iedereen in het spel dat het acroniem BDSM een reeks praktijken omvat , waaronder Bondage , Domination/submission en sadomasochisme. De eerste van deze erotische praktijken is gebaseerd op de immobilisatie van het lichaam van het paar door touwen. Wanneer deze immobilisatie wordt uitgevoerd volgens zeer specifieke technieken en esthetische criteria, wordt de praktijk van deze banden Shibari genoemd .

De erotische stropdas ('shibari' betekent letterlijk 'stropdas') is een kunst van Japanse oorsprong. Nauw verwant eraan (in feite wordt het soms als synoniem gebruikt) vinden we de term 'kinbaku', wat zich zou vertalen als zoiets als "strak gebonden".

Of we het nu op de een of andere manier noemen, de kunst van erotische bondage heeft duidelijk Japanse kenmerken. Waarom? Omdat het creatieve gebruik van snaren inherent is aan de Japanse cultuur. Knopen zijn bijvoorbeeld zeer sterk aanwezig in de Shinto-religie. De shibari-knopen zouden dus niets anders doen dan de traditie volgen van een duizendjarige cultuur die de touwen, ook en gedurende een lange periode, in een martelmethode had veranderd.

Het was met de tijd dat het gebruik van de touwen een meer sensuele sfeer kreeg en een element van groot nut was in de erotische spelletjes van overheersing en onderwerping. De brutaliteit veranderde in genot en wat vroeger pijn veroorzaakte, zou nu dienen om bepaalde erogene zones van het menselijk lichaam te stimuleren.

Erotische binding

Erotische bondage: een daad van sensuele overheersing

En het is dat dit soort praktijken, naast het op een volledig visuele manier vastleggen van een daad van overheersing (die ook), een esthetisch en sensueel effect nastreeft. De touwen drukken op gevoelige punten en erogene zones van het lichaam van de vastgebonden persoon, die zich zo kan voelen als de ontvanger van een heel speciale knuffel.

Psychologen spreken over de mate waarin zeer krachtige en tegelijkertijd tegenstrijdige psychologische effecten worden geproduceerd in het bewustzijn van de gebonden persoon. Samen met dat gevoel van knuffelen bestaat er een gevoel van hulpeloosheid dat een intense adrenalinestoot veroorzaakt.

Liefhebbers van dit soort praktijken praten over vechten, dansen, dansen, dramatisering ... Daarom hebben veel fotografen besloten om shibari tot een fundamenteel onderdeel van hun artistieke werk te maken. De meest prominente van allemaal is Nobuyoshi Araki, een klassieker van het genre. Zijn werk observeren is nadenken over authentieke kunstwerken waarin de erotische stropdas zijn maximale zeggingskracht bereikt.

Shibari

Shibari-snaren

Dit type binding vereist het gebruik van zeer specifieke touwen. De snaren voor shibari moeten gemaakt zijn van plantaardige vezels. De materialen die voornamelijk gebruikt worden om ze te maken zijn hennep en jute, maar ook kokos, vlas, katoen of rijst worden gebruikt.

Waarom zijn deze materialen gekozen? Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag, maar de meest voorkomende is dat shibari-snaren die met deze materialen zijn gemaakt, gemakkelijker te hanteren zijn en sensaties veroorzaken die meer in overeenstemming zijn met de filosofie van deze praktijk.

Omdat ze gemaakt zijn van plantaardige vezels, moeten de snaren gehydrateerd zijn. Dit vergemakkelijkt de hantering (ze glijden beter) en verlengt hun levensduur. Om ze te hydrateren, worden noch bijenwas noch andere vetten van dierlijke oorsprong aanbevolen. Het is altijd beter om bijvoorbeeld jojoba-olie of een soort crème te gebruiken die het bevat.

Het onderhoud van een touw van dit type en de reiniging ervan is essentieel om de prestaties te garanderen. Een goede manier om ze te wassen is door ze met een hoes in de wasmachine te doen en een zacht en kort programma te gebruiken. Om ze te wassen, is het essentieel om alleen koud water te gebruiken, zonder enige vorm van wasmiddel.

Eenmaal gewassen, moeten ze onder spanning worden gedroogd, op een geventileerde plaats en beschermd tegen de zon. Het is belangrijk dat de snaren tijdens het drogen strak staan, omdat ze anders het risico lopen te verslappen.

Eenmaal droog, moet je weten hoe je ze moet bewaren. Het is het beste om ze op te hangen aan een paal op een koele, geventileerde plaats, beschermd tegen zonlicht. Ze mogen in geen geval in een plastic zak worden bewaard. Als het wordt gedaan, is het zeer waarschijnlijk dat ze schimmel zullen krijgen.

Shibari-snaren

Shibari-techniek

Alvorens de Japanse erotische bondage te beoefenen, moet altijd in gedachten worden gehouden dat, zoals bij alle BDSM-oefeningen, de spellen die worden uitgevoerd volledig moeten worden overeengekomen tussen de Dominant en het onderdanige deel en dat hun grenzen volledig moeten worden gedefinieerd. Als je in Google de uitdrukking shibari-tutorial typt, zul je zien dat dit principe is opgenomen in alle tutorials die over dit soort oefeningen gaan.

In deze teksten worden shibari-technieken besproken, een reeks soorten stropdassen genoemd, hoe ze worden uitgevoerd en een reeks basisaanbevelingen gegeven die primair met veiligheid te maken hebben.

En het is dat een wanpraktijk schaafwonden en zelfs verwondingen in spierweefsel, zenuwen en gewrichten kan veroorzaken (vooral wanneer volledige of gedeeltelijke schorsingen worden uitgevoerd).

Om dit risico te minimaliseren, moet een vlotte en oprechte communicatie tot stand worden gebracht tussen de persoon die bindt en de persoon die wordt vastgebonden. Er moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen wanneer de vastgebonden persoon geen ervaring heeft, problemen heeft met de bloedsomloop of hart- en vaatziekten, of een lage bloeddruk heeft. Regelmatig de conditie van je ledematen controleren en een stompe schaar bij de hand hebben om het touw in geval van nood snel door te knippen, zijn twee goede manieren om veiligheid te garanderen tijdens het beoefenen van erotische bondage.

Shibari-snaren