Erotische literatuur: de beroemdste boeken uit de geschiedenis

dinsdag, 08 februari 2022

Voor veel mensen werd erotische literatuur geboren met de romans die deel uitmaken van de saga die is begonnen door 50 Shades of Grey , het beroemde werk van de Britse schrijver EL James. Al die mensen hebben het mis. Literatuur met erotische inhoud is bijna net zo oud als de wereld en als het door de eeuwen heen niet meer aanwezig is geweest, is dat te danken aan het effect dat een verwoestend woord erop heeft gehad: censuur.

Erotiek, altijd verbonden met onze cultuur, heeft gediend als thema en inspiratiebron voor artistieke creatie. Als we naar het verleden kijken, zien we veel sculpturen, schilderijen en natuurlijk veel erotische boeken .

Een van de oudste voorbeelden die we van dit soort literatuur kunnen vinden, is te vinden in het oude Egypte. Het was daar dat de zogenaamde Turijnse erotische papyrus werd geschreven. Waarom uit Turijn? Omdat het in het Egyptisch Museum van deze Italiaanse stad is waar dit document wordt tentoongesteld en bewaard. De Turijnse papyrus maakt geen deel uit van een historisch corpus van erotische romans (er wordt geen verhaal in verteld), maar we kunnen er in deze korte geschiedenis niet omheen, aangezien het ons, als ware het een verhandeling, een breed scala aan seksuele posities laat zien.

erotische verhalen

Oorsprong van erotische literatuur

Veel deskundigen op het gebied van dit soort literatuur beweren dat de oorsprong ervan moet worden gezocht in het oude Griekenland. Het was daar, rond 400 voor Christus, dat Aristophanes, een van de beroemdste toneelschrijvers, Lysistrata schreef.

Lysistrata wordt beschouwd als het eerste werk waarin erotiek en daarmee seks direct de ontwikkeling van de plot beïnvloeden. Waar gaat deze over? Hoe Atheense vrouwen, onder leiding van Lysistrata, besluiten tot een "seksstaking" te gaan en hun echtgenoten hun routinematige seksrantsoen te ontnemen. Wat willen ze ermee? Het einde bespoedigen van een oorlog die al te lang duurde en veel pijn deed bij de bevolking.

Samen met Aristophenes is de satirische dichter Sotades een van de auteurs wiens naam niet mag worden vergeten als we het hebben over auteurs van erotische boeken in Griekenland. De obscene verzen van Sótades waren in zijn tijd erg beroemd en hebben hem zelfs de gevangenis gekost.

Van alles wat Sótades heeft geschreven, moet de nadruk worden gelegd op De dialogen van de courtisanes . Dit boek werd destijds als pure pornografie beschouwd. In deze erotische lezing kwam voor het eerst de term lesbianisme voor. Sótades introduceerde het al bij hem om te verwijzen naar vrouwelijke homoseksualiteit.

De Romeinen, cultureel zo vergelijkbaar met de Grieken, lieten ook verschillende titels na voor de geschiedenis van de erotische literatuur. Auteurs als Catullus, Martial, Plautus of Juvenal hebben voor morgen een ander opmerkelijk fragment of werk achtergelaten. Daaraan kunnen we de zogenaamde Priapeeën toevoegen, enkele intens erotische (om niet te zeggen obscene) gedichten gewijd aan de god Priapus.

De gouden ezel , door Apuleius; The Art of Loving , door Ovidius en The Satyricon, door Petronius; Dit zijn drie werken die als typerend voor de erotische literatuur kunnen worden beschouwd.

Het is in de oudheid niet mogelijk om over dit genre te spreken zonder te verwijzen naar de oosterse landen en ook naar de landen die deel uitmaakten van de islam. In China vinden we bijvoorbeeld educatieve handleidingen over seksuele praktijk. In India daarentegen valt vooral de Kama Sutra op. Dit erotische boek is beroemd over de hele wereld. Er zijn veel mensen die denken dat het een handleiding met erotische standjes is, maar het is veel meer: het is een compleet compendium gespecialiseerd in de liefdeskunsten dat een flink aantal technieken en adviezen samenbrengt.

Aan de andere kant vinden we in de landen die deel uitmaakten van de moslimcultuur drie hoofdtitels: de Ananga Ranga , The Perfumed Garden en The Thousand and One Nights .

Oorsprong erotische literatuur

Erotische romans van de Middeleeuwen en Modern

We hebben eerder het belang van censuur in de evolutie van dit soort literatuur genoemd. Er is een historisch moment waarop de invloed van deze factor kapitaal wordt: de middeleeuwen. Gedurende de tijd dat het duurde, maakte de kerk seks tot zonde en veroordeelde erotiek tot de catacomben.

Erotiek was nauwelijks zichtbaar in de werken van wat 'hoofse liefde' wordt genoemd en werd op een zeer timide manier weerspiegeld in werken zoals die van Chrétien de Troyes of Dante 's Goddelijke Komedie .

Het zou de Renaissance zijn die een heropleving van de erotische literatuur bracht. Hiervoor moest Bocaccio arriveren en zijn Decameron schrijven. De oneerbiedigheid van sommige van de erotische verhalen die erin zijn geschreven, zorgde ervoor dat dit werk in veel landen werd verboden. Enkele eeuwen later, al in de 20e eeuw, werd in landen als Engeland of de Verenigde Staten de vernietiging bevolen.

Als er een land is dat in de moderne tijd een producent en consument van erotische literatuur is geworden, dan is dat land Frankrijk. Auteurs als Margarita de Navarra, Antoine de la Sale, Rabelais of Pierre de Ronsard gaven bijvoorbeeld een bijzondere impuls aan dit soort literatuur.

Het werd hem ook gegeven door Pierre de Brantôme. Deze auteur spreekt in zijn werken over cunnilingus, lesbische praktijken en bepaalde vormen van sadomasochisme. Veel auteurs hebben in het werk van deze schrijver degene gezien die de auteur zou worden van enkele van de beroemdste erotische romans in de hele geschiedenis: de markies de Sade.

De altijd schandalige en altijd libertijnse en oneerbiedige markies de Sade moet het auteurschap krijgen van meesterwerken uit de erotische literatuur zoals 120 dagen van Sodom of Justine .

Engeland, dat niet achterblijft bij Frankrijk, heeft ook zijn eigen auteurs van dit soort werken geïncubeerd. John Cleland zou met zijn roman Fanny Hill een van zijn onsterfelijke bijdragen zijn. Het is niet verrassend dat het bovengenoemde werk een van de beroemdste erotische romans uit de geschiedenis is.

Het gewicht van de hypocriete Engelse Victoriaanse moraal betekende dat veel werken clandestien van hand tot hand moesten circuleren. Om zichzelf te beschermen, deden veel auteurs afstand van het recht om hun werken te signeren en circuleerden ze anoniem. Van alle namen van de auteurs van die kleine werken, zijn James Berttram en George Cannon tot ons gekomen.

erotische roman

Erotische boeken in de 19e en 20e eeuw

De XIXe eeuw is de ultieme eeuw van de romantiek. Onder de grote literaire productie die over de hele wereld (en vooral op het Europese continent) werd gepubliceerd, konden romantische erotische boeken niet ontbreken. Zoals we aan het begin van het artikel zeiden, heeft EL James dit soort verhalen niet uitgevonden.

Onder de boeken die in de 19e eeuw zijn gepubliceerd, is het de moeite waard om La Venus de las pieles te noemen. De auteur ervan, Leopold von Sacher-Masoch, ligt aan de oorsprong van de term "masochisme". BDSM is, net als in de werken van Sade , in de hele roman aanwezig. Dat geldt ook voor bondage , bondage, onderwerping en zelfs spanking. Deze roman houdt echter nooit op een romantisch verhaal te zijn, want het is ook het verhaal van een gepassioneerde liefde.

Al tot ver in de 20e eeuw vinden we verschillende meesterwerken uit de erotische literatuur aller tijden. Onder hen kunnen we het volgende benadrukken:

  • Lady Chatterley's minnaar , door DHLawrence.
  • Het verhaal van het oog , door Georges Bataille .
  • Verhaal van O , door Pauline Réage.
  • Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring , door Henry Miller .
  • Delta van Venus en Diary s, door Anaïs Nin.

In de afgelopen jaren is ook de publicatie van het briefwerk The Passion of Mademoiselle S , door een onbekende auteur, opmerkelijk.

Spreken van erotische literatuur in de 21e eeuw is spreken van een bruisend genre. Er zijn veel auteurs die begonnen zijn met het schrijven van romans over dit onderwerp. Melissa Paranello bijvoorbeeld, met haar werk The Hundred Blows is er een van. Valérie Tasso, met haar dagboek van een nymfomane , een andere.

De liefhebber van erotische verhalen heeft dus geluk. Het materiaal dat je tot je beschikking hebt is veel. Je kunt het zelfs online krijgen. Klik gewoon op PDF-erotische boeken in de zoekmachine om toegang te krijgen tot veel ervan. Degenen die we hier hebben genoemd, behoren zonder twijfel tot de essentie van het genre.

erotische boeken