Coco Chanel: biografie van de beroemde Franse ontwerper

dinsdag, 21 juni 2022

Het is moeilijk om beroemde modeontwerpers te bedenken zonder de eerste naam die in je opkomt, de Française Coco Chanel . Zijn achternaam gaf naam aan een van de meest bekende merken in de geschiedenis van haute couture , parfumerie en luxe .

In dit artikel gaan we een kort overzicht geven van het leven van deze maker, waarbij we stoppen op de belangrijkste momenten van haar professionele carrière.

Dit bericht gewijd aan de biografie van Coco Chanel zou moeten dienen als een eerbetoon aan wie zonder twijfel een van de meest invloedrijke ontwerpers van de 20e eeuw was.

kindertijd en adolescentie

Gabrielle Chanel (want dat was Mademoiselle 's echte naam) werd geboren in het bescheiden stadje Saumur (Frankrijk) op 19 augustus 1883.

Als lid van een gezin met zes broers en zussen (twee jongens en vier meisjes), stierf haar moeder aan bronchitis toen Gabrielle 11 jaar oud was. De vader, overweldigd door de situatie, schonk zijn zonen aan een boerenpleeggezin en nam zijn dochters op in weeshuis Aubazine.

Daar, in dat weeshuis, leerde Gabrielle naaien. Op 18-jarige leeftijd werd ze overgeplaatst naar een nieuwe religieuze kostschool, waar ze bleef tot ze 21 jaar oud was.

In dit nieuwe weeshuis, gevestigd in Moulins, begon die jaren later de bekendste modeontwerper ter wereld te worden als kleermakersassistente. Aangetrokken door de wereld van cabaret, begon ze Coco te heten.

Vastbesloten om de kost te verdienen als zangeres, ging ze naar Vichy, waar ze geen werk kon vinden. Terug bij Moulins begon Gabrielle aan te nemen dat ze nooit een niemand zou zijn in de wereld van de zang.

Mode

De Chanel-stijl: begin en succes

Zijn leven veranderde 180 graden toen hij Etienne Balsan ontmoette. Balsan was een rijke jongeman die een kasteel bezat in Royallieu. In dat kasteel ontdekte de jonge Gabrielle luxe. Het was ook daar waar hij de schouders van de high society begon te wrijven.

Binnen die elitaire kringen viel ze al snel op als een elegante vrouw, met een sobere stijl en een wat androgyne toets. Het was in deze tijd dat hij zijn eigen kleding begon te ontwerpen en ook hoeden maakte voor zijn vrienden. De grote kunstenaar was klaar om te vliegen.

Hiervoor was het nodig om een andere man te ontmoeten, een jonge Engelse vriend van Balsan die Arthur Capel heette en bekend stond als Boy. De wederzijdse verliefdheid die Capel en de jonge vrouw voelden, deed haar hem haar droom vertellen: een hoedenwinkel openen in Parijs.

Capel, die met haar verbonden was, liet die droom uitkomen. Coco opende haar hoedenwinkel in een gebouw aan de Rue Cambon 21. Het was het jaar 1910.

Het succes van haar hoeden en de bewondering voor de kleding die ze droeg, zorgden ervoor dat haar klanten haar aanmoedigden om een boetiek te openen. Hij deed het in Normandië, in de stad Deauville. Het was 1913. In die boetiek verkocht Coco haar eerste kleding voor de luxemarkt en ook voor de sport.

Het succes was onmiddellijk. Zelfs de Eerste Wereldoorlog hield haar niet tegen. In 1915, op het hoogtepunt van de oorlog, opende hij een nieuwe boetiek, dit keer in Biarritz, vlakbij de Spaanse grens.

De Chanel-stijl begon perfect herkenbaar te worden en kreeg volgers onder de Europese high society. De ontwerpen van Mademoiselle Coco Chanel waren elegant en functioneel en hadden die mannelijke toets waar we het eerder over hadden. Korsetten en rococo-ontwerpen gingen ermee de geschiedenis in. De comfortabele lijnen werden geroepen om de heersende noot te worden in de wereld van haute couture.

Vogue , het beroemde modetijdschrift, wijdde een grote ruimte op zijn pagina's aan de creaties van de Franse ontwerper. Coco Chanel, die jarenlang regelmatig in de beroemde publicatie zou verschijnen, had zich gevestigd.

Hij demonstreerde dit door in 1918 te openen wat voorbestemd was om zijn meest iconische boetiek te worden: die op nummer 31 Rue Cambon. Bij de opening van die winkel had Mademoiselle meer dan 300 medewerkers onder haar hoede.

Professioneel succes werd echter ontsierd door de dood van Boy Capel. Een auto-ongeluk maakte in 1919 een einde aan haar leven. Gabrielle's verdriet was immens. Zijn artistieke reactie, de aanwezigheid van de kleur zwart in zijn creaties versterkend, zich onderdompelen in het werk en zijn verbeeldingskracht ten volle benutten.

kanaal nummer 5

parfum en sieraden

Er zijn veel Coco Chanel-zinnen die de geschiedenis in zijn gegaan. Een daarvan was de volgende: "een vrouw zonder parfum is een vrouw zonder toekomst". Om van woorden naar daden te gaan, schakelde de maker de diensten in van parfumeur Ernest Beaux .

Beaux creëerde een mythische geur voor Coco, Chanel Nº5 . Het was het jaar 1921 en vanaf dat moment vestigde het merk zich als een referentiepunt in de wereld en in de geschiedenis van de parfumerie. Een opmerkelijke lijst van geuren zou door de jaren heen het legendarische parfum van de Parijse firma vergezellen.

Om in 1924 het bedrijf Chanel Parfums op te richten, de parfumafdeling van het merk, werkte de ontwerper samen met de gebroeders Wertheimer. De creatie van geuren leverde de maker echter meer prestige dan economische voordelen op, aangezien ze slechts deelnam aan 10% van de winst die door de parfumafdeling werd gegenereerd.

De geleidelijke opening van nieuwe boetieks en de creatie van de sieradenlijn, waarin parels al snel een belangrijke rol speelden, toonden aan in hoeverre deze vrouw, die een moeilijke jeugd en adolescentie had doorgemaakt, daarin was geslaagd.

Onder zijn bijdragen aan de wereld van haute couture moeten de tweed jasjes en rokkostuums, de gebreide trui en de rokken met een iets kortere snit dan de klassieke worden benadrukt.

In 1935 had het aantal werknemers van het bedrijf het aantal van 4.000 werknemers overschreden en Hollywood vroeg om de creaties van de ontwerper voor hun producties. De Tweede Wereldoorlog veranderde die situatie.

chanel merk parfum

Coco Chanel en de Tweede Wereldoorlog

Toen de oorlog uitbrak, sloot Gabrielle op één na al haar boetieks: die aan de Rue Cambon. Hij stopte met het ontwerpen van kleding ("dit is niet het moment voor mode", zei hij), en wijdde de winkel aan de verkoop van parfums en accessoires.

Desondanks zijn er niet weinig mensen die de positie van Coco Chanel tijdens de oorlog hebben bekritiseerd. Een van de dingen die het meest werd bekritiseerd, was dat hij gebruik maakte van een regel van de collaborerende regering van maarschalk Pétain volgens welke het joden verboden was om bedrijven op Frans grondgebied te hebben, om, aangezien zijn partners in Chanel Parfum joods waren, probeer 100% van het bedrijf te behouden.

Ook zijn relatie met een Duitse agent tijdens de oorlog werd bekritiseerd. De recente declassificatie door het Franse Ministerie van Defensie van enkele geheime documenten heeft de waarheid opgehelderd: de beroemde Franse ontwerper was antisemitisch, steunde het naziregime en lijkt te hebben samengewerkt met de Duitse inlichtingendienst.

Haar sympathie voor de indringers tijdens de oorlog zorgde ervoor dat ze aan het einde van de oorlog werd gearresteerd. Kort daarna, al vrijgelaten, besloot hij te verhuizen naar Lausanne (Zwitserland).

Afgelopen jaren

De ontwerpster woonde tot 1954 in Lausanne. Terug in Parijs heropende ze haar boetieks. Na de heropening schudde Chanel de modewereld opnieuw door elkaar door een mythisch accessoire op de markt te brengen. de 2.55 tas, waaraan de eveneens legendarische ontwerper Karl Lagerfeld , die voor Maison Chanel werkte, het op zich nam om er een onderscheidend tintje aan te geven door elk jaar een nieuwe versie te lanceren.

De faam en het prestige van de ontwerpster bleven de volgende jaren groeien totdat Coco Chanel op 10 januari 1971 alleen stierf in haar kamer van wat jarenlang haar thuis was: het Ritz Hotel in Parijs.

Tot op de dag van vandaag is Chanel nog steeds een referentie in de wereld van luxe en haute couture.

chanel